ФЕНОМЕН ЇЖІ ЯК КУЛЬТУРНИЙ КОМПОНЕНТ: КАТЕГОРІЇ ТА ТЕРМІНИ

Автор(и)

  • Марина Кобзар Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Сєвєродонецьк http://orcid.org/0000-0001-5601-8187

DOI:

https://doi.org/10.35619/ucpmk.vi33.303

Ключові слова:

гастрономія, кулінарія, народна кухня, гастрономічна культура, глютонія, харчовий код культури, концепт «їжа», національна кухня

Анотація

Здійснена порівняльна характеристика ряду важливих термінів, які використовуються у сучасних культурологічних дослідженнях феномену їжі. Визначена багатозначність категорії «гастрономічна культура». Показано, що концепт «їжа» має узагальнене значення. Розглянуто питання про харчовий культурний код, якийслугує маркером приналежності до етносу. Доведено, що дефініції народна, національна, внутрішня кухня набувають певних конотацій в контексті культурологічних інтерпретацій харчової поетики народу.

Біографія автора

Марина Кобзар, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Сєвєродонецьк

аспірантка

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-05-03

Як цитувати

Кобзар, М. (2020). ФЕНОМЕН ЇЖІ ЯК КУЛЬТУРНИЙ КОМПОНЕНТ: КАТЕГОРІЇ ТА ТЕРМІНИ. УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, (33), 135–141. https://doi.org/10.35619/ucpmk.vi33.303

Номер

Розділ

ТЕОРЕТИКО-МИСТЕЦЬКІ АСПЕКТИ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Схожі статті

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.