ЕКОЛОГІЧНІСТЬ ЯК ТЕНДЕНЦІЯ РОЗВИТКУ ПРЕДМЕТНОГО ДИЗАЙНУ ТА ХУДОЖНЬОГО ПРОЄКТУВАННЯ МЕБЛІВ В УКРАЇНІ (НА ПРИКЛАДІ «MAKHNO STUDIO»)

Ключові слова: екодизайн, тенденції, меблі, предметний дизайн, еко-технології, формотворення, український дизайн, дизайн-студія Сергія Махно.

Анотація

Розглянуто особливості екологічних тенденцій у контексті розвитку сучасного предметного дизайну, зокрема художнього проєктування меблів. Акцентовано увагу на українському досвіді, окреслено загальні риси щодо ринку меблевих підприємств України, охарактеризовано специфіку діяльності окремих виробників та студій. Зокрема, досліджено напрями застосування новітніх екологічні технологій та з’ясовано особливості їх впливу на формотворення об’єктів, простежено визначальні дизайнерські тенденції. Розкрито специфіку діяльності дизайн-студії С. Махна як репрезентативного прикладу використання еко-тенденцій в предметному дизайні. Власне, за формотворчими концепціям визначено та охарактеризовано три основних напрямки, яких дотримуються студія: еко-стиль, етно-стиль та біодизайн. Окреслено основні проблеми та передумови розвитку сфери екологічних меблів в Україні.

Біографія автора

Єгор Тітенков , Львівська національна академія мистецтв

викладач кафедри художнього дерева

 

 

Опубліковано
2024-06-14
Розділ
ДИЗАЙН ЯК КУЛЬТУРНА ПРАКТИКА