КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНІ КОНОТАЦІЇ В ПАМ’ЯТНИКАХ І МЕМОРІАЛАХ УКРАЇНИ 2000-2021 РР.

Ключові слова: пам’ятники, меморіали, скульптура, публічний простір, сучасне мистецтво, культурна пам’ять, арт-об’єкт, художні практики, реалізм, українське мистецтво.

Анотація

Зосереджено увагу на питаннях ретрансляції культурної пам’яті, втіленої у меморіальних мистецьких об’єктах у публічному просторі. Досліджено історичні події, постаті чи ідеї, що опинилися у фокусі суспільного
інтересу і отримали втілення у скульптурних пам’ятниках і меморіальних комплексах у період 2000-2021 рр. як формах фіксації колективної культурної пам’яті. Останнє двадцятиліття вважаємо актуальним для вивчення з огляду на суспільно-політичні події та стрімку динаміку мистецьких процесів, зокрема у площині комемораційних художніх практик у просторі міста. Дана проблематика не отримала належного місця у науковому дискурсі, а її комплексне вивчення є вкрай важливим у контексті драматичних подій сучасної російсько-української війни. Увагу акцентовано на формальних, стилістичних та концептуальних підходах до реалізації меморіальних арт-об’єктів у різних містах України, досліджено репрезентативні зразки, на основі яких простежуємо ці тенденції, серед яких наслідування радянської монументальної естетики у пам’ятниках національним героям та подіям, еклектизм, мілітарну тенденцію з тяжінням до надмірного реалізму, стихійність та «кітчевість» появи нових «місць пам’яті», новаторські концептуальні рішення. Встановлено, що осмислення попереднього досвіду дасть змогу виокремити ключові вектори того, якими повинні бути нові напрями роботи з колективною пам’яттю в публічному просторі і в яких, суголосних часу, художніх формах вона може бути втілена.

Біографії авторів

Анна Єфімова , Львівська національнаа академія мистецтв, м. Львів

кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри менеджменту мистецтва;
провідний фахівець із виставкової діяльності ЛНАМ

Олександр Гончарук , Львівська національна академія мистецтв, м. Львів

кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри скульптури

Опубліковано
2023-12-17
Розділ
КУЛЬТУРА ТА СУСПІЛЬСТВО. КУЛЬТУРА ПРОФЕСІЙНИХ СФЕР ДІЯЛЬНОСТІ