ФЕНОМЕН ЇЖІ ЯК КУЛЬТУРНИЙ КОМПОНЕНТ: КАТЕГОРІЇ ТА ТЕРМІНИ

  • Марина Кобзар Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Сєвєродонецьк http://orcid.org/0000-0001-5601-8187
Ключові слова: гастрономія, кулінарія, народна кухня, гастрономічна культура, глютонія, харчовий код культури, концепт «їжа», національна кухня

Анотація

Здійснена порівняльна характеристика ряду важливих термінів, які використовуються у сучасних культурологічних дослідженнях феномену їжі. Визначена багатозначність категорії «гастрономічна культура». Показано, що концепт «їжа» має узагальнене значення. Розглянуто питання про харчовий культурний код, якийслугує маркером приналежності до етносу. Доведено, що дефініції народна, національна, внутрішня кухня набувають певних конотацій в контексті культурологічних інтерпретацій харчової поетики народу.

Біографія автора

Марина Кобзар, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Сєвєродонецьк

аспірантка

Опубліковано
2020-05-03
Розділ
ТЕОРЕТИКО-МИСТЕЦЬКІ АСПЕКТИ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ