ПИВО У ПОБУТОВІЙ КУЛЬТУРІ Й ФОЛЬКЛОРІ УКРАЇНЦІВ

  • Олександр Курочкін Київський національний університет культури і мистецтв, Київ, Україна http://orcid.org/0000-0002-3365-7266
Ключові слова: українці, пиво, солод, хміль, броварня, свято, обряд, фольклор

Анотація

Мета статті – простежити основні етапи історії пива на українських землях від доби середньовіччя до початку ХХ ст., розкрити помітну участь цього напою як у матеріальному, так і духовному житті етносу, зокрема, святково-обрядовій культурі й усній поетичній творчості.

Методологія. Дослідження проведене на основі міждисциплінарного підходу, шляхом системного аналізу документальних, літературних і фольклорних джерел. Наукова новизна дослідження визначається тим, що історія пива на українських землях вперше висвітлюється з позицій етнокультурології. У фокусі уваги автора національні традиції пивоваріння, типові прийоми і стереотипи використання пива у різних святково-ритуальних контекстах. Евристичну цінність становить оригінальна підбірка документальних і фольклорних текстів, які деталізують зміст обраної теми.

Висновки. Проаналізовані матеріали дозволяють констатувати, що пиво здавна відігравало важливу роль у житті й побуті українців. Тривалий час його використовували не лише в якості алкогольного напою, а й як необхідну частину раціону харчування. В ході історичної еволюції виділяються такі типи виробництва пива: домашній (громадський), монастирсьький, мануфактурно-ремісничий, приватно-підприємницький, заводський.

Біографія автора

Олександр Курочкін, Київський національний університет культури і мистецтв, Київ, Україна

доктор історичних наук, професор

Опубліковано
2020-05-03
Розділ
ТЕОРЕТИКО-МИСТЕЦЬКІ АСПЕКТИ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ