МІСЯЦЬ, СПІРАЛІ (ЗМІЇ) І БОГИНЯ У ТРИПІЛЬСЬКИХ ОРНАМЕНТАХ

  • Євген Причепій Інститут культурології Національної академії мистецтв України, м. Київ http://orcid.org/0000-0002-5363-1004
Ключові слова: трипільські орнаменти, богиня, місяць і змії (спіралі) в трипільських орнаментах.

Анотація

Дослідження трипільських орнаментів з місячною та зміїною тематикою важливе для проникнення в міфологію трипільців. Мета статті полягає в тому, щоб розкрити семантику символіки місяця та зміїв. В процесі дослідження застосовано структурний метод. Виділено восьми- та семичленні структури в орнаментах місяця. Досліджено семичленну структуру символів на кераміці з поселення Майданецьке. Показано, що за ними приховується сім (вісім) фаз місяця, які втілювали три (чотири) богині і чотири боги. Проаналізовано орнамент «біжуча спіраль». Ідентифіковано його як семичленну структуру, що передає фази місяця. Досліджено співвідношення жінки-Богині, місяця і спіралі (зміїв). Зроблено висновки, що: а) трипільці ототожнювали жінку-Богиню і місяць; б) символ спіралі (зміїв) на Богині позначав місяць. Поширення місячної та зміїної тематики в орнаментах свідчить про панування в культурі трипільців Богині Місяця. 
Проникнення в семантику місячно-зміїної тематики відкриває перспективу для розкриття змісту інших трипільських орнаментів та орнаментів споріднених з ними культур. Воно також може слугувати ключем для розкриття семантики деяких народних (в тому числі українських) орнаментів.

Біографія автора

Євген Причепій , Інститут культурології Національної академії мистецтв України, м. Київ

доктор філософських наук, професор

Опубліковано
2024-06-13
Розділ
ДИНАМІКА КУЛЬТУРИ. КУЛЬТУРНА ПАМ’ЯТЬ. КУЛЬТУРА ТА ТРАДИЦІЇ