ПОНЯТТЯ «ПАМ’ЯТКА КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ» У ЗАКОНОДАВСТВІ ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНИ

  • Оксана Вар’ян КЗ «Запорізький обласний центр охорони культурної спадщини» ЗОР, м. Запоріжжя https://orcid.org/0000-0001-8380-2874
Ключові слова: пам’ятка культурної спадщини, облік пам’яток, реєстр пам’яток, критерії пам’ятки культурної спадщини, охорона пам’яток культурної спадщини, план просторового розвитку території.

Анотація

Розглядається пам’яткоохоронне законодавство Республіки Польщі у порівняльному аспекті з законодавчими нормами України. Проаналізовано особливості здійснення обліку пам’яток на рівні держави, воєводства, гміни. Відзначено, що на рівні воєводства та гміни здійснюється облік всіх пам’яток, незалежно від включення їх у реєстр. Наведено представлене у польському законодавстві трактування «пам’ятки», його змістовне та правове співвідношення з термінологією українського законодавства; охарактеризовано видову класифікацію пам’яток. Окреслено підходи та проблемні питання у визначенні критеріїв пам’ятки. Виокремлено законодавчі норми, які можуть бути застосовані для вдосконалення системи обліку та охорони пам’яток в України.

Біографія автора

Оксана Вар’ян , КЗ «Запорізький обласний центр охорони культурної спадщини» ЗОР, м. Запоріжжя

заступник директор

Опубліковано
2023-12-17
Розділ
КУЛЬТУРА ТА СУСПІЛЬСТВО. КУЛЬТУРА ПРОФЕСІЙНИХ СФЕР ДІЯЛЬНОСТІ