АНТРОПОЛОГІЯ ЇЖІ : ЗАРУБІЖНИЙ ДИСКУРС ХХ СТОЛІТТЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35619/ucpmk.50.969

Ключові слова:

їжа, антропологія їжі, харчові практики, функціоналізм, структуралізм, матеріалістичний підхід, культурна антропологія

Анотація

Розглядається специфіка та траєкторія розвитку зарубіжних антропологічного та етнографічного дискурсів у ХХ ст., у рамках яких досліджуються їжа як соціокультурний феномен й різні харчові практики. Представлені у статті зарубіжні (переважно західні) студії, – функціоналістські, структуралістські, матеріалістичні та феміністичні підходи, – заклали фундамент подальшого розвитку антропологічного дискурсу про їжу наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Стверджується, що вивчення структурних особливостей їжі, а також практик харчування відіграло важливу роль у процесі аналізу гендерних норм й диференціації праці між культурами. Констатована постійно зростаюча кількість досліджень, що вивчають роль їжі в сучасному світі, та окреслений масштаб представлених у них дискусій і теоретичних спеціалізацій, які відображають рівень концептуалізації та «зрілість» антропології їжі й Food Studies, що також помітно на прикладі читачів журналів та наукових програмам.

Біографія автора

Олена ПЛЮТА, Київський національний університет культури і мистецтв, Київ

кандидат культурології, доцент, доцент кафедри готельно-ресторанного і туристичного бізнесу

Посилання

1. Pecheranskyi I. Kulturnyi reliatyvizm yak metodolohichnyi pidkhid v mezhakh amerykanskoi antropolohichnoi tradytsii vyvchennia kultury (kinets 3 70-ti rr. )) stolittia) [Cultural relativism as a methodological approach within the American anthropological tradition of studying culture (the late 19th century 3 the 1970s)]. Pytannia kulturolohii. 2022. Vol. 39. P. 78391 [in Ukrainian].

2. Barndt D. Tangled Routes: Women, Work, and Globalization on the Tomato Trail, Lanham, MD: Rowman and Littlefield, 2002. 267 p. [in English].

3. Barth F., Parking R., Gingrich A., Silveramn S. One Discipline, Four Ways: British, German, French, and American Anthropology. University of Chicago Press: Chicago, IL, USA, 2005. 406 p. [in English].

4. Bourdieu P. Distinction: A Social Critique of the Judgement of Taste; trans. by R. Nice. London : Routledge, 1984. 613 p. [in English].

5. Campbell C. The Romantic Ethic and the Spirit of Modern Consumerism. Oxford: Blackwell, 1987. 301 p. [in English].

6. Corvo P. Food Culture, Consumption and Society. Palgrave Mcmillan: London, UK, 2015. 169 @. [in English].

7. Counihan, C. The Anthropology of Food and Body: Gender, Meaning, and Power. Routledge: New York, NY, USA, 1999. 256 p. [in English].

8. Counihan C., Van Esterik P. Food and Culture, 3rd ed. Routledge: New York, NY, USA, 2013. 631 p. [in English]. 9. Douglas M. Deciphering a Meal. Daedalus. 1972. Vol. 101. P. 61381 [in English].

10. Eriksen T. H. Small Places, Large Issues, 3rd ed. Pluto Press: London, UK; New York, NY, USA, 2010. 400 p. [in English].

11. Farquhar J. Appetites: Food and Sex in Postsocialist China, Durham. NC: Duke University Press, 2002. 341 p. [in English].

12. Gewertz D., Errington F. Cheap Meat: Flap Food Nations in the Pacific Islands, Berkeley: University of California Press, 2010. 213 p. [in English].

13. Goody J. Cooking, Cuisine and Class: A Study in Comparative Sociology, Cambridge: Cambridge University Press, 1982. 253 p. [in English].

14. Janeja M. K. Transactions in Taste: The Collaborative Lives of Everyday Bengali Food. New Delhi: Routledge, 2010. 220 p. [in English].

15. Maberly C., Reid D. Gastronomy: An approach to studying food. Nutr. Food Sci. 2014. Vol. 44. P. 2723278 [in English].

16. Mead M. Growing Up in New Guinea: A Study of Adolescence and Sex in Primitive Societies. Blue Ribbon Books: New York, NY, USA, 1930. 215 p. [in English].

17. Merriam-Webster. Food. Springfield, MA, USA. 2024. URL: https://www.merriam-webster.com/ [in English].

18. Messer E. Anthropological Perspectives on Diet. Annual Review of Anthropology. 1984. Vol. 13. P. 2053249 [in English].

19. Miller D. Material Culture and Mass Consumption. Oxford: Blackwell, 1987. 240 p. [in English].

20. Mintz S. W. Sweetness and Power: The Place of Sugar in Modern History. New York: Viking Penguin Inc., 1985. 127 p. [in English].

21. Müller K. E. Piccola Etnologia del Mangiare e del Bere; Il Mulino: Bologna, Italy, 2005. 153 p. [in Italian].

22. Pachirat T. Every Twelve Seconds: Industrialized Slaughter and the Politics of Sight. New Haven, CT: Yale University Press, 2011. 302 p. [in English].

23. Parrish S., Begueria A., Bevan I., Choi T., Kelly T.M., Mejia López J., Pozzi S., Reid M., Thornton J. L., Fontefrancesco M. F. Anthropology of Food: History, Topics, and Trajectories to Understand a Discipline. Encyclopedia. 2025. № 5. 22. URL: https://doi.org/10.3390/encyclopedia5010022 [in English].

24. Paxson H. The Life of Cheese: Crafting Food and Value in America, Berkeley: University of California Press, 2012. 283 p. [in English].

25. Phillips L. Food and Globalization. Annual Review of Anthropology. 2006. Vol. 35. P. 37357. [in English].

26. Pottier J. Anthropology of Food: The Social Dynamics of Food Security. Cambridge, UK: Polity Press, 1999. 230 p. [in English].

27. Richards A.I. Land, Labour and Diet in Northern Rhodesia: An Economic Study of the Bemba Tribe. Oxford University Press: Oxford, UK, 1939. 415 p. [in English]. 28. Stano S. Nurturing Meaning: Food, Myth, and Signification. Signata. 2024. Vol. 15(1). URL:

https://journals.openedition.org/signata/5157 [in English].

29. Striffler S. Chicken: The Dangerous Transformation of America9s Favorite Food. New Haven, CT: Yale University Press, 2005. 195 p. [in English].

30. Sutton D., Beriss D. Teaching Restaurants. In C. L. Swift and R. Wilk (eds.). Teaching Food and Culture. Walnut Creek, CA: Left Coast Press, 2015. P. 1473167 [in English].

31. Tierney R. K. Ohnuki-Tierney E. The Anthropology of Food. In J. M. Pilcher (ed.). The Oxford Handbook of Food History. Oxford: Oxford University Press, 2012. P. 1173134 [in English].

32. Ulijaszek S. Bioculturalism. In D. Parkin and S. Ulijaszek (eds.). Holistic Anthropology: Emergence and Convergence. New York: Berghahn Books, 2007. P. 21351 [in English].

33. Watson J. L. (ed.). Golden Arches East: McDonald9s in East Asia, 2nd ed. Stanford, CA: Stanford University Press, 2006. 280 p. [in English].

34. Watson J. L., Klein J. A. Introduction: Anthropology, Food and Modern Life. In: Klein, J. A. and Watson J. L., (eds.). The Handbook of Food and Anthropology. London: Bloomsbury Academic, 2016. $. 1327 [in English].

35. Weismantel M. J. Food, Gender and Poverty in the Ecuadorian Andes; University of Pennsylvania Press: Philadelphia, PA, USA, 1988. 234 p. [in English].

36. Wiley A. S. Just Milk? Nutritional Anthropology and the ingle-Food Approach. In C. L. Swift and R. Wilk (eds.). Teaching Food and Culture. Walnut Creek, CA: Left Coast Press, 2015. P. 77395 [in English].

37. Wilk R. «Real Belizean Food»: Building Local Identity in the Transnational Caribbean. American Anthropologist. 1999. Vol. 101(2). P. 2443255 [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-05

Як цитувати

ПЛЮТА, О. (2025). АНТРОПОЛОГІЯ ЇЖІ : ЗАРУБІЖНИЙ ДИСКУРС ХХ СТОЛІТТЯ. УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ (НАПРЯМ КУЛЬТУРОЛОГІЯ), (50), 258–256. https://doi.org/10.35619/ucpmk.50.969

Номер

Розділ

ДИНАМІКА КУЛЬТУРИ. КУЛЬТУРНА ПАМ’ЯТЬ. КУЛЬТУРА ТА ТРАДИЦІЇ

Схожі статті

<< < 11 12 13 14 15 16 17 18 > >> 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.