РЕФОРМА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ЗБЕРЕЖЕННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ КУЛЬТУРНИХ ОЗНАК

  • Антоніна Шворак Рівненський державний гуманітарний університет, м. Рівне
  • Володимир Виткалов Рівненський державний гуманітарний університет, м. Рівне https://orcid.org/0000-0003-0625-8822
Ключові слова: децентралізація, Україна, громадянське суспільство, культурна активність, реформа місцевого самоврядування, фінансування культури, Закон України «Про культуру», регіональні культурні практики, культурна спадщина, стратегічне планування.

Анотація

Акцентується увага на вирішальній ролі культури у формуванні правової та демократичної держави в Україні.
Стверджується, що культура, охоплюючи як матеріальну, так і духовну спадщину, відіграє ключову роль у розбудові громадянського суспільства та сприяє конкурентоспроможному й орієнтованому на майбутнє розвитку країни.
Нещодавній сплеск культурного виробництва та соціальної активності став невід‘ємною частиною переходу України до громадянської ідентичності, заснованої на спільних цінностях, і відіграв важливу роль у протидії російським культурним наративам. Центральне місце в цьому посідає вплив культурної активності на процеси децентралізації в Україні. Культурні ініціативи, особливо в постраждалих від війни регіонах, відіграють важливу роль у формуванні суб‘єктності місцевих громад, зміцненні згуртованості громад та відіграють значну роль у програмах місцевого розвитку. Наголошується на зміні сприйняття культури як рушійного чинника економічного зростання України, а сектор креативних індустрій стає каталізатором інновацій, створення робочих місць та внеску у ВВП. Реформа децентралізації, розпочата у 2014 р., призвела до проблем справедливого розподілу культурних ресурсів та споживання, особливо між міськими центрами та сільськими районами. Йдеться й про виклики та успіхи культурної реформи в різних громадах, імплементацію оновленого Закону України «Про культуру» та роль громадських організацій у розвитку міст, наголошується на необхідності стратегічного підходу до управління культурними процесами та моделями фінансування, висвітлюючи диспропорції у розподілі фінансування та боротьбу культурних інституцій за адаптацію до нових економічних умов.

Біографії авторів

Антоніна Шворак , Рівненський державний гуманітарний університет, м. Рівне

 здобувачка освітнього ступеня «Магістр», спеціальності 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності»,

Володимир Виткалов , Рівненський державний гуманітарний університет, м. Рівне

кандидат педагогічних наук, професор, завідувач кафедри івент-індустрій, культурології та музеєзнавства

Опубліковано
2024-06-14
Розділ
МЕНЕДЖМЕНТ СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СТРУКТУРІ КУЛЬТУРИ