БОГДАН І ВАРВАРА ХАНЕНКИ ЯК ТВОРЦІ Й МЕЦЕНАТИ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ (до 170-річчя від дня народження В.Н.Ханенко)

Ключові слова: національна еліта, націєтворення, культуротворення, нащадки гетьмансько-старшинської верстви, культурна ідентифікація, культурно-громадська діяльність, меценатство і благодійництво, культурознавча елітологія.

Анотація

Висвітлено актуальні проблеми дослідження національної еліти України кінця XVIII – середини XIX ст. у системі культурологічних досліджень. Окреслено роль і місце нащадків провідної верстви української козацько-гетьманської держави в історико-культурних процесах доби постгетьманщини, які були носіями національної ідеї, а самі процеси характеризуються відродженням української національної культури.

Об’єктивно висвітлена культурно-громадська діяльність Богдана і Варвари Ханенків як творців і меценатів української національної культури. Особливий інтерес до постаті В. Ханенко актуалізують її ювілеї – 170-річчя від дня народження (2022 р.) та 100 роковини від дня її смерті (2022 р.). Культурфілософський аналіз та висновки засвідчили потребу обґрунтування, визначення та становлення окремого напряму в сучасній гуманітарній науці – культурознавчої елітології.

Біографії авторів

Лариса Горенко, Київський національний університет технологій і дизайну

кандидат мистецтвознавства, доцент, доцент кафедри сценічного мистецтва і культури

Андрій Савчук, Національна музична академія України імені П.І. Чайковського, м. Київ

Заслужений діяч мистецтв України, професор кафедри хорового диригування та виконавства, доцент

Опубліковано
2022-12-30
Розділ
ДИНАМІКА КУЛЬТУРИ. КУЛЬТУРНА ПАМ’ЯТЬ. КУЛЬТУРА ТА ТРАДИЦІЇ