МОДНИЙ КОСТЮМ ПІД ЧАС РОСІЙСЬКОГО ВТОРГНЕННЯ В УКРАЇНУ - Кікоть, Антоніна; Щербань , Анатолій; Панков, Георгій (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2024)
Виявлено, що на сучасному етапі розвитку подій в Україні, яка чинить опір зухвалій російській агресії, активізувалися всі соціокультурні процеси, до яких належить інститут моди як такий, і модний костюм зокрема. Парадоксально, але війна звільнила великий творчий потенціал українців, європейців, людей доброї волі по всьому світові. Світові модні бренди залучилися до інформаційної війни на підтримку України. Російсько-українська війна має екзистенційний характер, тому дизайнери у своїх колекціях просувають цінності демократії, людської гідності, мирного життя, ідеї єдності з українським народом. Костюм, як візуальний знак, презентує всі перипетії сучасних подій, охоплюючи культуру, релігію, політику, інноваційні технології, загальний комплекс цінностей та правил, навіть ландшафт. Мода під час війни розвивається за багатьма напрямами, з одного боку, аскетизму і мінімалізму, з іншого – креативності й взаємообміну. Також великого поширення набуває стиль мілітарі. Особливо важливими нині є процеси популяризації української культури, зокрема, через художні елементи національного костюма як візитівки України.