МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ФОТОГРАММЕТРІЇ ДЛЯ ОЦИФРУВАННЯ ПАМ’ЯТОК КУЛЬТУРИ - Акерман , Олександр; Бедріна , Надія; Мамедов , Катіб (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2023)
У статті поставлене актуальне для сучасності питання інтегрування європейського і українського досвіду використання методів фотограмметрії для оцифрування і збереження пам’яток української культури. Методологічну основу склали міждисциплінарний метод, аксіологічний підхід, принципи об’єктивності, історизму, системності, феноменологічний підхід, історичний. Розглянута технологія створення фотограмметричного зображення, виділено і описано шість етапів цього процесу: зйомка; обробка матеріалу, що був відзнятий; створення «хмари точок»; полігонізація хмари; ретопологія одержаної 3D-моделі; текстурування та «запікання» отриманої моделі. Визначені три скульптури Катіба Мамедова у м. Харкові для початку проєкту з оцифрування.