ПЕРШІ КРОКИ ТАНЦЮ «МОДЕРН» НА УКРАЇНСЬКІЙ СЦЕНІ ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТ. - Погребняк, Марина (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2020)
Наведений огляд публікацій, які містять інформацію щодо проявів різновидів танцю «модерн» на українській сцені першої пол. ХХ ст. Конкретизовані імена його представників; виявлені способи опанування естетики танцю «модерн» на український сцені зазначеного періоду: 1) використання різновидів танцю «модерн» (ритмопластичний, «вільний», експресіоністичний і «танці машин») режисерами і балетмейстерами для оформлення драматичних вистав; 2) гастрольні виступи А. Дункан, К. Голейзовського, західноєвропейських хореографів (Галичина); 3) постановки балетів авторської хореографії на українських сценах зарубіжними митцями. Досліджено форми презентації танцю «модерн» на український сцені зазначеного періоду : хореографічні вечори; балетні вистави; оформлення драматичних вистав (ритмопластичні побудови масових сцен; пластичні лейтмотиви – характеристики персонажів) тощо.